tüzifa

Milyen tűzifát használjunk?

Függetlenül a fa fajtájától, a jó minőségű száraz fa fűtőértéke magas. A legfontosabb tényezőnek a választásban, a fa nedvességtartalma, hiszen ez nagymértékben befolyásolja az elégetés során keletkező, felhasználható energia mennyiségét. Minél szárazabb a tűzifa, annál magasabb a fűtőértéke.
Hazánkban számos olyan fafajta található, amely jól használható tüzelőanyagként. PL.: nyírfa, tölgy, gyertyán, bükk, akác
A 20%-os nedvességtartalmú fa fűtőértéke több mint kétszer akkora, mint az 50%-os nedvességtartalmú fáé. Ennek az a magyarázata, hogy a nedves fa elégetésekor a felszabaduló energia, jelentős hányada a fában lévő víz elpárologtatására fordítódik. A keletkező vízgőz pedig hasznosítás nélkül távozik a kéményen keresztül az egyéb égéstermékekkel együtt, komoly hatásfok csökkenést okozva.
Azt javasoljuk, hogy fatüzelésre 10-20%-os nedvességtartalmú fát használjunk, tehát legalább egy éve fedett, jól szellőző helyen tárolt fa már ideálias a tüzelésre. Természetesen minél hosszabb szárítási időt biztosítunk, annál jobb lesz a fa minősége.