totya-logo

Totya történelem

A „T” modell
Az 1980-as évek elején készültek az első Totya kazánok. A TOTYA kazánok T1,5 – T2 – T2,8 – T3,5 – T4 típus megjelöléssel kerültek forgalomba. Ezek voltak az első típusok. A feltüntetett számok a fűtőfelület négyzetméterének azonosítására szolgáltak, ebből adódóan a T4 volt a legnagyobb kazán. „T” jelölés a Totya márkanév rövidítését jelentette.

Ha valaki nem tudja beazonosítani a régi Totya kazánját, mert lekopott a jelzéstotya 2 lemez kazán a készülékről, akkor érdemes megmérni a kazán szélességét, mélységét, amely alapján meg tudjuk mondani melyik típus van beépítve.

A „T” sorozatban még nem volt a kazánon szigetelés, csak az „S” sorozattól lehetett kapni hozzá. A „T” sorozatban két szélesebb rostély volt elhelyezve, az új kazánok már 3db. keskenyebb rostéllyal rendelkeznek. Az első Totya kazánok hátsó füstkivezetésűek voltak, de az „S” modellek már felső kivezetéssel készültek. Egyedi kérésre most is rendelhető hátsó füstkivezetésű kazán.

A felső elvezetés előnye, hogy a forró füstgáz nagyobb utat tesz meg hőcserélő dobok (táskák) között, így azokat jobban fel tudja melegíteni.

A hátsó füst kivezetésnél hamarabb tud távozni a forró füstgáz, kevesebb idő marad a hőcserélő melegítésére, így az teljesítmény csökkenést eredményezhet. Korábbi „S” modell

A „T” sorozatot követően megkezdődött az „S” típus, az S20 – S30 – S40 – S55 modellek gyártása. Az „S”, (Szuper) típusjelzés a ma napig megtalálható a jelölésekben. Az „S” típusjelzés után feltüntetett számok a teljesítmény beazonosítását tették lehetővé, így a korábbi Totya kazánok 20,30,40 és 55 kW teljesítményűek voltak.

TOTYA S 27AAz „S” széria módosításánál bekerült az automata huzatszabályozó beépítés lehetősége, ennek megfelelően módosult a huzatjárat, mellyel a kazán működése szuper lett a régi kézi tolattyús vezérléssel szemben. A huzatszabályzó alapvető feladata az, hogy a kazán optimális működési idejét elnyújtsa és egyenletessé tegye. Huzatszabályzó, a kazán oxigénellátását szabályozza a levegő mennyiségének változtatásával. A fűtővíz hőmérsékletétől függően automatikusan nyitja, vagy zárja a kazánok égésterének szellőztető nyílását. Szabályozza az égési folyamat intenzitását, és a fűtővíz hőmérsékletét.

Az új „S” modell:
Hosszú évekig, évtizedekig voltak kaphatók a jól bevált alap típusok, majd 2005-ben megkezdődött a továbbfejlesztett, a korábbi kazánok jó tulajdonágaira épülő, még modernebb Totya kazánok gyártása. Az új kazánok, melyek jelenleg is elérhetők, jobban kezelhetők, jobb huzatjárattal, nagyobb tűztérrel, egyes típusok nagyobb tűztérajtóval rendelkeznek. A tűztér kialakítása úgy változott, hogy optimálisabb legyen a hőáramlás, a hatékonyság nőjön, és kazán a lehető legnagyobb teljesítmény-leadásra legyen képes.

A fejlesztéseknek köszönhetően a kazánok kapacitása is megnövekedett, ugyan azzal a külső mérettel (a Gödöllői Laboratórium mérései alapján) a korábbi kazánokhoz képest nagyobb teljesítmény leadásra képesek.
– a régi S20 megfelelője az új S27
– a régi S30 megfelelője az új S35
– a régi S40 megfelelője az új S45
totya tűztérajtó

Kétféle tűztérajtó mérettel kaphatók, az S27, S35, S45 modellek 20X20cm-es, míg az S27A, S35A, S45A kazánok 20X30cm (szélesebb) tűztérajtóval rendelkeznek. A nagyobb tűztérajtó lehetőséget ad nagyobb méretű tűzifa behelyezésére is. A kontúr méretek, csatlakozó kiállások és méretek, megmaradtak, ezért a régi Totya kazánokkal csereszabatosak! A régi típusok jó tulajdonságai és a külső méretek megtartása mellett megnövekedett a kazánok kapacitása, jobban kezelhetők és biztonságosabbak lettek.

Totya kazánok kínálata további modellekkel bővült, az új S20, illetve a DT, DTS típusokkal. – Az új TOTYA S20 a régi S20-nál kisebb méretű, de 18-22kW teljesítmény leadásra képes (legkisebb Totya) kazán, melyet kis lakásokba, nyaralókba ajánlunk. Az S20 egy új fejlesztés, nem ugyan az, mint a régen gyártott S20.

totya DTA „DT” modell
– A TOTYA „DT” típusok vegyes rostéllyal rendelkeznek, de méretükben és kialakításukban megegyeznek az „S” típusokkal.
Míg az „S” típusok csak öntvény rostélyosak, a „DT” típusokban az öntvény rostély mellett „vizes” rostély is található. A vizes rostélyban fűtővíz kering, így a kazán több hűt tud felvenni a tüzelőanyagból, ami 1-2kW teljesítménynövekedést eredményez. A vizes rostély fokozott karbantartást igényel. A tüzelőanyag leégésekor előfordulhat faszén képződése, mivel a vizes rostély hamarabb visszahűtheti a parazsat, ezért fűtési üzemben ügyelni kell a kazán optimális tüzelőanyag ellátására. A Totya DT típusok is kaphatók az alap méretű 20X20cm-es tűztérajtóval, illetve az „A” jelölésű nagyobb méretű 20X30cm (szélesebb) tűztérajtóval.
Méret, csereszabatosság:
DT32=S35
DT42=S45
DT32A=S35A (szélesebb tűztér ajtó)
DT42A=S45A (szélesebb tűztér ajtó)

 

A „DTS” modell
A legújabb fejlesztésű DTS Totya kazánok, nagy tűztérrel és extra nagy 30X30cm-es tűztérajtóval rendelkeznek.totya dts
Az egyes típusok szélessége és mélysége, csatlakozási pontjai szintén megegyezik az „S” (alap) kazánok méretével, tehát csereszabatosak:
Magasságukban van eltérés, ezért ügyelni kell a kémény csatlakozási pont magasságára.
A „DTS” típusok magasabbak az alap „S” és „DT” kazánoknál, nagyobb víztérrel rendelkeznek, nagyobb a teljesítményük, öblösebb a tűztér kialakításuk, több tüzelőanyag fér el bennük. A nagyméretű tűztérajtó megkönnyíti a tűzifa, szén vagy egyéb tüzelőanyag berakását, így jól megpakolhatók.
A Totya DTS kazánok nagyobb kéményátmérővel rendelkeznek, mivel a nagyméretű ajtó kinyitásakor megfelelő huzat szükséges ahhoz, hogy ne áramoljon vissza a füstgáz.
A DTS38 és a DTS48-as kazánok kaphatók vegyes rostéllyal is DTS29 és DTS49 típusjelöléssel.
DTS29=S27
DTS38(öntvény rostély)=DTS39(vegyes rostély)=S35
DTS48(öntvény rostély)=DTS49(vegyes rostély)=S45